Nasiona konopi siewnych, z których wytwarza się olej, są zaskakująco bogate w różne substancje odżywcze.

Kwasy tłuszczowe w konopiach Oprócz kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6 można w nich znaleźć mnóstwo białka oraz witamin i cennych mikroelementów. Udowodnione jest jego działanie wspierające opóźnianie starzenia czy walkę z łuszczycą. Wśród jego najważniejszych cech wylicza się:

I. Podtrzymywanie równowagi hormonalnej – kwas gamma-linolenowy zawarty w oleju z nasion konopi przekształca się w organizmie na hormon prostaglandyny PGE1, który pomaga utrzymywać równowagę hormonalną ze wszystkimi korzyściami takiego stanu rzeczy;

II. Poprawia stan skóry – zawarte w oleju kwasy tłuszczowe omega 6 i omega 3 pozwalają na szybszą regeneracje skóry i wspierają procesy zatrzymujące w niej wodę, dzięki czemu staje się ona znacznie bardziej jędrna, jej starzenie spowalnia, a do tego możliwe jest jeszcze ograniczenie przesuszania się włosów za pomocą czystego oleju z konopi;

III. Jest idealnym uzupełnieniem diety wegetarianów i wegan – zawarte w nim kwasy tłuszczowe są istotny uzupełnieniem diety osób powstrzymujących się od jedzenia mięsa;

IV. Ma działanie obniżające poziom cholesterolu – właściwa proporcja pomiędzy kwasami tłuszczowymi w oleju z konopi wpływa na odzyskanie właściwego bilansu pomiędzy cholesterolem dobrym i złym w organizmie;

V. Mogą go bez obaw przyjmować diabetycy – niska zawartość węglowodanów i samego cukru sprawiają, że olej z konopi może być alternatywą dla podobnych substancji niezalecanych dla diabetyków;

VI. Ogranicza łuszczycę – dostarcza organizmowi kwasów tłuszczowych, które są pomocne w odpowiedniej regeneracji skóry;

VII. Poprawia odporność – jego składniki stymulują układ odpornościowy;

VIII. Jest skuteczny w profilaktyce żylaków – kwasy omega 3 utrudniają rozwój żylaków i blokowanie się krwi w żyłach. Trzeba jedynie pamiętać, że wysokie temperatury skutecznie niszczą większość zalet oleju z konopi.